ULTIMATE FRISBEE_ 2. ligový turnaj – Havlíčkův Brod

27.06.2011 21:06

ULTIMATE FRISBEE

    Tým Velká Morava , který je reprezentačním týmem složeným z hráčů univerzitních týmů Olomouce , Brna , Ostravy se zúčastnil II. kvalifikačího turnaje České Ultimate ligy a obsadil krásné 5. místo v kategorii open ( muži ) a 4. místo v kategorii women. Více o tomto turnaji napsal trenér brněnské party Gaspacho. Zde si můžete přečíst jeho report a nechat se tak vtáhnout do děje tohoto krásného víkendu.


 

Report:

     Open tým Velké Moravy zaznamenal v Havlíčkově Brodě na II. kvalifikačním turnaji historický úspěch, když se umístil jako 4. český nejlepší tým. Úspěšně zhodnotily turnaj i další dva velkomoravské týmy – Velká Morava women a Velká Morava „B“.

Open:

Po tragickém I. ligovém kole, kdy velkomoravské týmy obsadily poslední a předposlední místo přišla náplast v podobě nejlepšího umístění Velké Moravy v historii české ligy. Do našeho „A“ týmu se vrátili hráči z marodky a především na pozicích hendlerů to bylo znát. Hned v základní skupině jsme dokázali potrápit nejednoho favorita. Jako první to byl tým Žluté Zimnice. V průběhu zápasu jsme sice celou dobu dotahovali, ale vysokým nasazením a přesnou hrou jsme dokázali stáhnout čtyřbodový náskok soupeře a do cupu (cup +1) jsme šli za stavu 12:12. I v tomto bodě jsme dostali po chybě Zimnice šanci dát bod a vyhrát, ale nešťastným dropem jsme svou šanci promarnili a mohli tak být spokojení „jen“ z krásné a vyrovnané hry.

Druhým soupeřem nám byli favorité celého turnaje Prague Devils. Osobně se mi na tento tým velice lehce motivuje a podobně to měl celý náš tým. Ještě jsem nezažil, aby tým Velké Moravy takto šlapal, házel jednu obranou rybu za druhou a dokázal držet krok se soupeřem jako jsou PD. Chvíli jsme dokonce vedli, ale po poločase jsme si vybrali slabší chvilku a dostali dva body, které pak v závěru rozhodly ve výhru PD 12:9. I přesto hodnotím tento zápas jako náš nejlepší na turnaji a možná i nejlepší vůbec. Třetí zápas pro nás byl povinností a tomu taky odpovídalo mírné podcenění soupeře v začátku zápasu.

Atrofované ruce nás trochu zaskočily běhavou obranou a jistým útokem. Pak ale začali vytvářet spoustu nevynucených chyb a my pohodlně vyhráli. Tento výsledek nám za dalšího soupeře přidělil tým PeaceEgg. Písečtí přijeli ve velice mladé sestavě, kde měli pouze dva zkušenější hráče. Důležitý zápas o osmifinále jsme už nepodcenili a soupeře převálcovali asi 15:2.

Protože jsme si přinesli z minulého kola špatné nasazení, čekal nás opět soupeř ze základní skupiny – Prague Devils. Tentokrát Ďáblové nenechali nikoho na pochybách a výbornou hrou proměňovali každý svůj útok. Naopak nás opustilo trochu štěstí, kdy jsme často dropovali a zahazovali dumpové hody. Výsledek skončil asi 13:6 pro PD, ale my mohli být spokojení s předvedeným nasazením a vůlí po každém disku.

Další na řadu přišel Východní Blok, který stejně jako PeaceEgg přijel s mladou sestavou. Musím složit poklonu za vynikajícímu výkonu soupeře, který nás v této sestavě dokázal takto trápit. Hráčů soupeře bylo totiž jen 9, takže jsme měli teoretickou kondiční výhodu. Vidět to ale nešlo. Obrovsky vyrovnaný zápas, kdy jsme si pohodlé počáteční vedení o 4 body dokázali vzít a v závěru za stavu 10:10 dát soupeři šanci na výhru. Trocho větší štěstí na naší straně nám nakonec pomohlo k vítězství, které nás posunulo do boje o 5. místo proti Terrible Monkeys. Už jsme měli v podstatě dávno splněno a dál jsme mohli opravdu jen překvapit. Do zápasu jsme šli s cílem nechat tam poslední síly, abychom je zbytečně netahali domů, a užít si kvalitní hru podobně jako s Prdy nebo Zimnicí. Záhy jsme zjistili, že se soupeřem se dá v pohodě hrát rovina a celý zápas byl opravdu bojovný s plným nasazením, jak se o 5. místo sluší. A znovu se rozhodovalo až v posledním bodě, který patřil nám a my si tak mohli užít krásného úspěchu. A protože se nad námi umístnil tým Outsiterz, který hrál mimo soutěž, získali jsme body za 4. místo!

Celkově jsme tedy předvedli výborný výkon v sestavě, kde jsme měli spoustu nových hráčů, kteří výborně doplňovaly opory týmu. A to jsme pár es ještě nechali doma:)

Open „B“

Náš B-tým jsem bohužel neviděl hrát, krom jednoho bodu, kdy hráli zápas hned vedle nás. A tak jen stručná sumarizace. Náš druhý tým pod Konopovým vedením přijel především sbírat zkušenosti. Sestavu tvořili noví hráči odchovaní z tělocviků VUT, posil z Jičína, Jihlavy a Matěje. Podle očekávání jsme prohráli většinu zápasů až na ten poslední proti Figurkám Slonů. Béčko se tak na první výhru načekalo mnohem kratší dobu, než si pamatuji u A týmu. Vyhrát hned na druhem turnaji je výborný výsledek! Jen tak dál a snad se v Bčku projeví další talenti do našeho A týmu.

Women:

Holkám v poli chyběla kapitánka Terka, která přijela jen v roly trenérky. V sestavě chyběly i další hráčky, především veu, která vypouští celou sezónu a Hanka, která má v poslední době výbornou formu. Tým naopak doplnily hráčky z Hradce K., Žďáru a Písku. Protože Velkomoravský ženský tým spolu netrénuje a tento turnaj není zařazenž do ligy, pojal se jako přípravný a zkoušely se taktické varianty i za stavu, kdy nám to nevycházelo a z hlediska lepšího výsledku by si to žádalo změnu. Musím říct, že jak individuální, tak týmový výkon po dobu turnaje znatelně rostl a spousta hráček nabrala důležité zkušenosti do dalších turnajů. Zajímavé byly hlavně zápasy s Kombou ušatou, které patřily k těm vyrovnanějším. Z obou nakonec vzešly vítězně Pražandy a pro naše holky tak zbylo 4. místo. Jak už ale bylo napsáno, umístnění tu nehrálo takovou roli jako spíš natrénovaná taktika a sehrání týmu do ostrého ligového turnaje v Písku, kde naše holky budou chtít zase ňákou tu placku.

autor reportu : gaspacho

 

sestava týmu open A:

Miguel ( capitan ) _Olomouc

Gaspacho _Brno

Pavel Stračánek_Brno

Daniel Jakob_USA

Tomas Turek_Brno

Daniel Roško_Olomouc

Vojtěch Novák_Olomouc

Martin Bradáč_Ostrava

Filip Ščotka_Brno

Tomáš Lehuta_Brno

Honza Trojek_Brno

Pistik_Scorpions Slovakia

 

 

sestava týmu open B:

Vaclav Pachta ( capitan )_Brno
Jakub Venglař_Brno
Petr Pospíchal_Brno
Martin Biskupic_Brno
Jakub Sochor_Brno

Jakub Klus_Brno
Filip Tomandl_Brno
Ondřej Šuhaj_Brno
Matěj Mateiciuc_Olomouc
Miki Mikan_Jičín
Petr Mikan_Jičín
13 Jihlava 1
14 Jihlava 2
15 Jihlava 3

 

 

sestava týmu women:

Tereza Kobylková_Brno

Pavla Haflantová_Praha

Lucie Schönová_Olomouc

Hana Štafová_Olomouc

Marie Petrásová_Brno

Kristýna Kobylková_Brno

Eva Havelková_Žďár n. Sázavou

Lenka Beláňová_Brno

Eva Králičeková_Brno

Lenka Kociánová_Brno

Vladislava Horáčková_Praha

+ posily z různých koutů republiky: Žanda, Kája, Anežka, Káťa