Ultimate_ Mistrovství ČR v kategorii mix.

14.09.2011 19:57

Do Hluboké nad Vltavou se v sobotu 3. září sjelo čtrnáct ultimatových týmů, aby se v podzámčí utkaly o místo na trůnu mixového krále. V luxusním sportovním areálu s romantickým výhledem na jednu z nejvyhledávanějších památek v republice se Velké Moravě podařilo vybojovat šesté místo. Oproti loňskému roku si tak sice pohoršila o jednu příčku, avšak ukázala, že má na to, vyrovnaně se porvat i s nejlepšími českými týmy.

První hrací den nám rozpis přiřkl pořadí soupeřů podle stoupající úrovně jejich hry. První vražedně-ranní zápas (údajně poprvé se na českém turnaji začínalo hrát už v osm ráno) jsme sehráli se skautským týmem The road of eighty eight. I přes časnou hodinu odvedl velkomoravský tým zodpovědný výkon a zápas s přehledem dovedl k rychlému vítězství 15:2. V závěrečném kolečku jsme soupeře ocenili za jeho pozitivní přístup k zápasu. Bodů sice naši mladí protihráči nedali mnoho, avšak z každého se dokázali neuvěřitelně radovat. Rovněž nás zaujal jejich zvyk ocenit nejspiritovějšího hráče soupeře, kterým se za VM stala Lucka.

O hodinu a půl později nás čekalo béčko Prague Devils. Druhý tým obávaných „pédéček“ rovněž nepůsobil Velké Moravě žádné větší problémy a tak jsme se po dvou „povinných“ vítězstvích mohli chystat na kalibr ve skupině nejtěžší – Žlutou Zimnici.

S útočným pokřikem „penicilin“ jsme do zápasu nevstoupili nejhůře a dlouhou dobu se nám dařilo držet s Pražáky krok i vyrovnané skóre. Chvíli před poločasem však i přes maximální snahu nedovolit Zimnici žádná alotria přišlo škobrtnutí v podobě dvou ztracených útoků. Žluťásci nabídnutý náskok do konce zápasu ještě o kousek navýšili, skončili ve skupině první před Velkou Moravou a pro čtvrtfinále nám přisoudili těžšího soupeře.

Druhý hrací den Velké Moravě začal o poznání později než první, přesto jsme do utkání proti Terrible Monkeys nastoupili hodně rozespale. Časté chyby a nejistý útok dovolily „opicím“ odskočit až na náskok šesti bodů a brousit si zuby na semifinále. Že se však nevyplatí usnout na vavřínech a že i v závěru zdánlivě rozhodnutého zápasu lze vedoucímu týmu hodně zavařit, ukázalo velkomoravské zmrtvýchvstání po konci času, který vyměřuje hrací dobu než se dohrává poslední bod a nastupuje cup. Za stavu 11:6 se mělo hrát do 12 bodů, avšak vedoucí Monkeys ne a ne uhrát poslední bod. Disky jim najedou začaly vypadávat z rukou a létat všude možně i nemožně, zatímco moravský výběr předváděl neuvěřitelné odhodlání napravit všechny předchozí chyby. Nejistota soupeře a přesná a obětavá hra Velké Moravy přiměly přítomné diváky k zatajení dechu, neboť slečna počítající skóre nakonec otočila jedenáctku i druhé straně a zápas se dostal do rozhodující situace „kdo dá bod, vyhrál“. Nyní ovšem byly na řadě se vzpamatováním opičky a k velkému smutku našeho týmu si do zóny pro postup nakonec došly.

Moravě se tak ani letos nepodařilo narušit pražskou hegemonii, protože spolu s Monkeys se do horní čtveřice dostali i Fujové, Prague Devils a Žlutá Zimnice. Na týmy z jiných koutů naší vlasti poražené ve čtvrtfinále (VM, Atruc, Kulatá Šachovnice a 3SB) zůstaly zápasy o páté až osmé místo.

V obhajobě loňského výsledku (5. místo) se velkomoravským nejprve pokusily zabránit západočeské Atrofované ruce. Že ruce hráčů z východnějších částí republiky jsou naprosto v pořádku a s diskem to stále umí o něco lépe, svědčí skóre 13:8 pro VM a postup do souboje o umístění „hned za Prahou“.

Jako poslední zápas turnaje nás čekala bitva na jihočeském poli proti pořádajícím 3SB. V tomto utkání našim hráčům bohužel evidentně došly síly, koncentrace i vynalézavost, protože s jednoduchou avšak účinnou taktikou dlouhých disků 3SB jsme si v obraně nedokázali vůbec poradit a v útoku se kupily zbytečné záhozy. Konečný výsledek 7:13 nás odvál na šesté místo.

Přestože VM neobhájila nasazení z pátého místa, tento skvělý turnaj v krásném prostředí jsme si užili jak to jen šlo. Pro několik novějších hráčů v sestavě byl další cennou zkušeností a pro všechny příjemným zážitkem, který nás motivoval k dalšímu zlepšování a účasti na mixových turnajích, neboť právě ty svým charakterem patří mezi základní kameny, které ultimate frisbee dělají tím, čím je.

Konečné pořadí:

1. FUJ A
2. Terrible Monkeys
3. Žlutá zimnice
4. Prague Devils A
5. 3SB
6. Velká Morava
7. Kulatá šachovnice
8. Atruc
9. Východní blok
10. Prague Devils B
11. PeaceEgg
12. Prague 7
13. FUJ B
14. T.R.E.E

Spirit of the game: Terrible Monkeys

Výsledky Velké Moravy:

VM-TREE 15:2
VM-PDB 13:7
VM-ŽZ 8:12
VM-TM 11:12
VM-ATR 13:8
VM-3SB 7:13

Soupiska Velké Moravy:

Jakub Vondra (Gaspacho)
Michael Hron (Miguel)
Václav Pachta (Konop)
Tomáš Turek
Jakub Venglář (Indián)
Filip Ščotka (Scotfi)
Jakub Jurášek
Jan Trojek (Šrůfek)
Tereza Kobylková
Kristýna Kobylková
Pavla Haflantová
Lucie Schönová
Lenka Kociánová

 

zdroj: ufb.cz   autor : indian